Ağız ve Diş sağlığının her alanında gelişmiş tedavi hizmeti sunan Marka Diş , diş beyazlatma, zigomatik implant, beyaz kompozit gibi bir çok ayrıcalıklı tedavi hizmetini uzman diş hekimleriyle beraber sağlıyor.
İlk Çocukluk Dişlerinin Önemi
Süt dişleri ve çene yapısındaki diş dizisi gelişme dönemindeki çocukların en hareketli ve aktif oldukları dönemde gelişir. Çocukların 6. ayda ilk dişleri olan ” Süt Dişleri ” görülmeye başlar. İleriki dönemlerde süt dişleri dökülür ve yerlerine kalıcı dişler doldurur, yaklaşık ergenlik dönemine kadar devam eder. Süt dişleri gelişim dönemindeki çocukların ısırma, çiğneme ve ezme işlemleri ile sindirime yardımcı olur; yüzün ve çenenin gelişimini etkilerler. Daimi dişlerin görülmesine dek onların yerleşeceği boşluğu korur ve sürekli dişlere sağlıklı bir temel hazırlarlar. Çene dizilimindeki bir süt dişinin erken kaybı diğer dişlerin bu boşluğa doğru kaymasına neden olur. Yer değiştiren bir diş, yerine geçmeye hazır bekleyen daimi dişin çıkmasına engel olur ya da çene yapısında bozukluğa yol açar. Erken diş kayıpları çene gelişimini etkileyerek estetik bozukluklara hatta konuşma bozukluklarına kadar temel sağlayabilir. Kalıcı dişlere uygulanan tüm tedaviler süt dişlerine de uygulanabilir.
İlk diş kayıplarında görülebilecek problemler nelerdir?
Çocukların gelişme döneminde her gün sağlıklı yiyecekler yemesi gerekir. Diş çürüğü olan çocukların taze meyve ve sebze gibi gevrek yiyecekleri yeme olasılığı daha düşüktür. Bu yiyecekleri yiyebilmek, iyi beslenmeyi ve sağlıklı bir kiloyu sağlayabilmek önemlidir. Bebek dişlerini çok erken kaybeden çocuklar belirli sesleri çıkarmada sorun yaşayabilir. Bu, çocuğu anlamayı zorlaştırabilir. Bir çocuğun eksik dişleri nedeniyle gelişebilecek konuşma problemlerini iyileştirmek için konuşma terapisine ihtiyacı olabilir. Bebek dişleri, çenede büyüyen yetişkin dişler için yer tutar. Bir bebek dişi çok erken kaybedilirse, halihazırda ağızda bulunan diğer dişler boşluğa girecektir. İçeri girmeye çalışan yetişkin dişi bloke edebilir ve çapraşıklığa neden olabilir. Çarpık dişler nedeniyle üst ve alt çeneler tam olarak birleşemeyebilir. Süt dişlerindeki diş çürüğü, ateş ve ağrıya neden olabilecek enfeksiyonlara yol açabilir. Diş çürümesinden kaynaklanan enfeksiyon tedavi edilmezse başın ve boynun diğer bölgelerine yayılabilir ve şiddetli ağrılara neden olabilir. Ön dişleri çürük olan çocuklar gülümsememe eğilimindedir veya konuşurken ağızlarını kapatabilirler. Bazen diğer çocuklarla oynamayı bırakırlar. Sağlıklı bir gülümseme, çocuklara iyi sosyal deneyimlere sahip olmak için ihtiyaç duydukları öz güveni sağlamaya yardımcı olur.